RASEDUSKALENDER

RASEDUSKALENDER
Lapse sünd on suurim kink, mida elu võib anda!

Top 6 postitused

Saturday, January 4, 2014

Raseduskalender

Lapse sünd on suurim kink, mida elu võib anda!

Vaata lisaks Ida-Tallinna Keskhaigla ämmaemendate ja arstide poolt koostatud raseduskalendrit SIIT


1.nädal

Munarakk kohtub spermatosoidiga munajuhas. Toimub munaraku ja spermatosoidi ühinemine — moodustub tsügoot. See jaguneb hoolega (ühest rakust tekib kaks, kahest neli, neljast kaheksa jne) ning muutub lootemunaks, mis langeb mööda munajuha alla emakaõõnde ning 9.-10. päevaks valib seal endale kinnitumiseks mugava asukoha.







Soovitus:
  • Mõtle tervislike eluviiside ja tervisliku toitumise peale.
  • Foolhape on vitamiin, mida tasub võtma hakata juba kolm kuud enne raseduse planeerimist ja jätkata selle tarvitamist kuni 12nda rasedus nädalani. Teaduslikult on tõestatud et foolhappe tarvitamine 400-600 mikrogrammi hoiab ära seljaaajusonga /spina bifida/ tekkeriski.
  • Mõtle ka enda ja partneri kahjulike harjumuste peale, mida saab raseduse ajal muuta.
  • Normaalne toitumine ja tervislikud eluviisid nii emal kui isal tagavad terve ja tugeva lapse sünni.

2.nädal

Juba sellel varasel hetkel teab organism täpselt, kas teile sünnib poiss või tüdruk. Kohtudes moodustavad naise (munarakk) ja mehe (spermatosoid) rakud unikaalse kromosoomide paari. Kui on moodustunud paar XX, siis tuleb tüdruk, kui aga XY, siis on see poiss. Y kromosoome on ainult meestel, nii et tulevase lapse sugu sõltub üksnes isast.
Meditsiin pole veel õppinud määrama nii varases staadiumis lapse sugu. Kõige varasem tähtaeg selleks on 6 nädalat, kui on võimalik teha spetsiaalne analüüs. Ultraheli abil saab määrata lapse sugu umbes 20. nädalal.
Viljastatud rakk hakkab jagunema ning selleks ajaks, kui ta laskub emakaõõnde, on neid rakke juba kuni 30.

Soovitus:

  • Et viljastumise tõenäosus oleks suurem, arvuta välja oma ovulatsiooni aeg. Seda saad teha nii kui loed oma oodatavast menstruatsioonist tagasi täpselt 14 päeva. Võid selleks kasutada ka perekool.ee Kalkulaatorit.
  • Analüüsi oma eluviisi.
  • Söö tervislikult, liigu piisavalt.
  • Toidulisanditest on soovitav juba 3 kuud enne rasestumist tarvitada Foolhapet. Viimane ennetab väärarengute tekke võimalust lootel.


3. nädal viimase menstruatsiooni alguspäevast

Sul on olnud ovulatsioon, munasarjast on vabanenud munarakk, mis on kohtunud spermatosoidiga ja aset on leidnud viljastumine. Viljastatud munarakk hakkab kohe jagunema ja liigub samal ajal piki munajuha emaka suunas. Kuigi viljastumine toimus alles viimase nädala jooksul, räägitakse siiski kolmandast rasedusnädalast, sest arvestust peetakse viimase menstruatsiooni järgi.




Mis toimub minu kehaga?

Viljastumise korral emaka lihased paksenevad ning ema võib tunda kerget iiveldustunnet ning olla pisut ärritunud. Rinnad võivad olla veidi suurenenud ja tundlikud. Keha seab end valmis raseduseks ning hormoonide tase muutub. Munasarja, kohale kust vabanes munarakk tekib kollakeha, mis produtseerib hormoone progesterooni ja östrogeeni. Neil kahel on tähtis ülesanne kontrollida emakat, et ta embrüot välja ei tõukaks. Ka partner võib märgata muutusi, sest naine võib olla tujukam ja unisem.

Soovitus:

  • Kui sa tavaliselt tegeled ujumise või võimlemisega, jätka nagu enne.
  • On olemas spetsiaalsed harjutusprogrammid ja rasedate võimlemine. Kui sa reeglipäraselt ei treeni, peaksid kindlasti iga päev jalutama või rattaga sõitma.

4. nädal

Munarakk on jõudnud emakasse ja pesastunud emaka limaskesta. Selleks ajaks on moodustunud umbes 1 mm suurune rakutombuke - embrüo, mis koosneb kolmest erinevast rakukihist, millest moodustuvad loode ja teda ümbritsevad lootekestad ning platsenta. Esialgu saab arenev munarakk toitu emaka limaskestas olevatest veresoontest. Hakkavad arenema aju, südame, soolestiku, kopsude ja närvisüsteemi alged. Veelgi enam: osa rakke hakkavad moodustama nahka, lihaseid ja veresooni. Kuigi Sinu kehas leiab aset uue elu tärkamine, ei pruugi Sa veel tunda muutusi oma enesetundes.
Soovitus:
  • Söö tasakaalustatult ja vitamiinirikkalt. Vitamiinide vähesus kui ka üledoseerimine võib mõjutada Sinu kasvavat loodet.
  • Sinu väsimus on tingitud munasarja hormoonide muutusest. Seega maga piisavalt.

5. nädal

Oodatav menstruatsioon ei saabu ning Sul tekib kahtlus, et oled rase. Keha võib anda rasedusest märku erinevalt. Rindade tundlikkus, vajadus tavapärasest sagedamini urineerida ja muutunud maitse-eelistused on mõningad näited rasedusele viitavatest tunnustest. Rasedustesti tulemus on tõenäoliselt positiivne. Ultraheliuuringul on loode juba nähtav.



Soovitus:

  • Nüüd võid proovida koduseid rasedusteste, mida saab osta apteegist. Testi tehakse hommikusest uriinist ja see näitab uriini kaudu eralduvat rasedushormooni HCG. Rasedustest osta apteegist või hästi varustatud toidupoest. Enne testi tegemist loe kindlasti läbi kasutusjuhend!
  • Võiksid mõtlema hakata esimesele ämmaemanda külastusele. Eestis diagnoosivad rasedust alates 2010 aasta aprillist ka ämmaemandad. Ämmaemanda visiidile saad kindlasti ka varem numbri ;-), tema suunab Sind siis naistearstile.
  • Ole ettevaatlik ravimitega, need võivad olla kahjulikud. Konsulteeri kindlasti apteekriga.


6. nädal

Hommikul ärgates võid tunda iiveldust. Emakakael on omandanud sinaka värvi. See muutus aitab arstil diagnoosida rasedust. Rasedustest on nüüd kindlasti positiivne. Loote pikkus on ligikaudu viis millimeetrit ja tema süda hakkab lööma.




Mis toimub minu kehaga?

Su rinnad võivad olla suurenenud ning väga tundlikud. Sul võib esineda kaalukõikumisi. Sa oled võib-olla isegi alla võtnud, kui oled oksendanud. Menstruatsioon on lootusetult hiljaks jäänud ja sul võib esineda kummalisi maitse eelistusi. Samuti võivad erinevad lõhnad sind iiveldama ajada. Suurenenud võib olla ka vajadus pissil käia, sest emakas surub vastu vaagnaseinu ja vähendab selle mahtu.

Soovitus:

  • Survet põiele saad vähendada, magades öösel külili.
  • Iivelduse ja oksendamise vältimiseks katsu hoida, et Sul tühja kõhu tunnet ei tekiks. Hoia alati midagi näksimiseks, tühi magu suurendab iiveldust veelgi! Kui hommikuti on iiveldushood eriti hullud söö midagi kuiva juba voodis, näiteks viil leiba, küpsist, või müslit, ennem kui sa oled püsti tõusnud. Võid proovida ka hambapasta vahetamist, kui hambapesu iiveldama ajab.
  • Pane endale aeg ämmaemanda juurde. Tänasel päeval ämmaemandad ka diagnoosivad rasedust. Pealegi on järjekorrad ämmaemanda juurde lühemad kui naistearstile. Aega kinni pannes maini kindlasti, et oled lapseootel.

7. nädal

Võid end vahetevahel tunda väsinuna ja uimasena ning soovida senisest rohkem magada. See on tingitud muutustest sinu organismis, milledega harjumiseks vajab organism aega ja piisavalt puhkust. Rindade pigmenteerunud nibuväljal olevad rasunäärmed võivad muutuda tumedamaks ja nähtavaks ning kombates tuntavaks. Lootel on eristatavad juba käed, jalad ja nägu. Tema nahk on tundlik ja tal tekib võime tajuda puudutust.




Mis toimub minu kehaga?
Iiveldus ja oksendamine on varased raseduse tundemärgid. Su rinnad võivad olla valulikud ja hellad. Võid märgata peopesade punetust, mis on tingitud suurenenud verevarustusest.

Soovitus:

  • Jälgi endiselt tervislikku toitumist. Kui on sügis või talv võiksid süüa idusid, neis on kõige rohkem looduslikke vitamiine.
  • Iivelduse ja oksendamise vastu võib aidata ingver. Võib proovida ka söömist enne voodist tõusmist. Päeva jooksul peaks jälgima seda, et kõht väga tühjaks ei läheks. Pidev näksimine aitab ka rasedusaegset iiveldust leevendada
  • Sa peaksid panema aja ämmaemanda juurde, kui Sa seda veel teinud pole.

8. nädal

Sul võib esineda suurenenud tupevoolus, mis on sellel rasedusperioodil täiesti normaalne nähtus. Paljudel naistel tekivad tavapärasest erinevad isud ja söömisharjumused ning suureneb tundlikkus lõhnade suhtes. Lapsel on moodustunud kõik peamised siseorganid. Süda lööb korrapäraselt ja seda võib näha ka ultraheliuuringul. Moodustunud on esimesed veresooned ja tööd on alustanud vereringe. Loode on umbes nelja sentimeetri pikkune ja kaalub 15 grammi.

Soovitus:

  • Kui sind on tabanud kõhukinnisus, oleks hea kui suurendaksid kiudainete osa toidus. Kõhukinnisust tekitab hormooni progesterooni suurenenud tase organismis, mis lõõgastab emaka ja soolestiku lihaseid.
  • Kõhukinnisust aitab leevendada ka linaseemnete tarvitamine toidus.

9. nädal

Rasedushormoonid muudavad kõik limaskestad Sinu kehas kohevaks ja õrnaks, see võib kaasa tuua ninakinnisuse, ninaverejooksud ja igemete veritsemise. Samasugused muutused toimuvad ka tupe limaskestas. Nüüd on lootel eristatavad sõrmed ja varbad. Pea on arenenud kõige kiiremini ja moodustab peaaegu poole loote suurusest.

Soovitus:

  • Söö väikestes kogustes ja tihti. See aitab hoida su energia tasakaalus ja hoiab ära ka iivelduse. Hoidu teravamaitselistest toitudest.
  • Rasedus ei ole takistuseks reisimisele kas lennuki, auto või rongiga. Kuid pikk reis võib olla väsitav. Eriti väsitav on pikka aega autos või lennukis paigal istumine. Mõtle sellele, et paljudel maadel võib olla kallis ja raske saada arstiabi. Tagasireis planeeri aegsasti, et mitte sünnitada koduteel või mõnel muul maal. Mõned lennukompaniid ei aktsepteeri, et sa reisid kahe viimase raseduskuu jooksul.

10. nädal

Emakas on laienenud apelsinisuuruseks. Rinnad, mis juba praegu hakkavad valmistuma eelseisvaks imetamiseks, võivad tunduda raskematena kui kunagi varem. 7. nädalaga võrreldes on loote kaal kahekordistunud. Keha kasvab nüüd peale järgi. Luustik, kuigi esialgu kõhreline, võtab juba oma õige kuju. Moodustuvad sõrme- ja varbaküüned.



Mis toimub minu kehaga?

Sinu hommikusest iiveldusest võib nüüd kergelt saada ka päevane ja õhtune iiveldus. Aga ära muretse liialt, see peaks mööduma paari-kolme nädalaga. Võid tunda ebakindlust tuleviku suhtes, sest vastutus suureneb. Lapsevanemaks olemine ongi vastutusrikas.

Soovitus:

  • Räägi oma tunnetest lähedastega. Võid pöörduda ka raseduskriisinõustaja poole.
  • Võid otsida endale suhtluseks ka rasedate vestlusringe. Samas situatsioonis naistega tekib niimoodi mõnus side.

11. nädal

Kui Sul esines iiveldust, siis nüüdsest hakkab see tasapisi järele andma. Sinu kehas on vere hulk suurenenud, et tagada lapsele kõike kasvamiseks vajalikku. Lootel on tekkinud soolised erinevused-on moodustunud munandid või munasarjad. Välised suguelundid on näha. Loode suudab avada suud ning keel on täielikult välja arenenud.



Soovitus:

  • Külasta oma hambaarsti ning ära unusta öelda, et oled rase.
  • Tegele spordiga. Spetsiaalne rasedusaegne võimlemine või ujumine mõjub hästi su tervisele, hoiab sind depressioonist ja teeb lihtsamaks su sünnituse ning sünnitusjärgse perioodi.
  • Soovitame sul rohkem juua. See viib kahjulikud ained organismist välja ning kiirendab ainevahetust.

12. nädal

Rasedus hakkab nüüd tasapisi nähtavaks muutuma. Kas mahud veel oma endistesse riietesse? Loode kaalub umbes 25-30 grammi, onligikaudu 8-9 cm pikk ja tema jala pikkus on üks sentimeeter. Välja on arenenud silmalaud ning tema siseelundid töötavad. Kopsud arenevad ja toimuvad esimesed primitiivsed hingamisliigutused – nn lootehingamine. Loode liigutab ennast ja liigub emakas ringi, ilma et Sa seda veel tunneksid. Tema neerud töötavad, ta neelab väikestes kogustes lootevedelikku ja pissib.

Soovitus:

  • Hakka endale muretsema rasedusaegseid riideid ja ka spetsiaalset pesu. Osta endale rinnahoidja mis toetaks hästi rindu.
  • Naudi seda praegust aega koos oma partneriga, sest sa pole veel liiga suur, et tunda end ebamugavalt.

13. nädal

Sa ei ole enam nii väsinud ning enesetunne on enamasti jälle hea. Loote välimus sarnaneb inimesega, kuid pea on kehaga võrreldes suur ning jäsemed on lühikesed. Tal on olemas kõik luud ja lihased ning piimahammaste alged. Nägu sarnaneb järjest enam inimese näoga.



Mis toimub minu kehaga?

Tõenäoliselt oled sa võrreldes eelmise kuuga 1-1,5 kg juurde võtnud, kuid su kõht pole veel suur. Sinu talje hakkab ära kaduma.

Soovitus:

  • Vaata üle oma kodu selle pilguga, mida peaks muutma enne lapse tulekut. Just praegu on aeg igasugusteks ümberkujundamiseks ja kodu muutmiseks lapsesõbralikumaks. Ära mingil juhul lükka remondi tegemist viimastele raseduskuudele. Parem, kui rasedana üldse remonti ei peaks tegema.
  • Jälgi, et sul ei oleks liialt suur koormus. Väga tugev aeroobika trenn ei ole see mis sulle praeguses situatsioonis sobiks.

14. nädal

Võid märgata tumedat joont oma kõhu keskel, nabast allpool; see kaob pärast lapse sündi. Emakas on kasvanud greibisuuruseks. Lootel tekivad juuksed. Nahk on õhuke, punakas, kortsuline, kaetud karvakestega ning rasutaolise lootevõidega. Ta liigutab aktiivselt oma pead, käsi ja jalgu.

Mis toimub minu kehaga?

Kõhu keskjoonele võib tekkida tume joon "linea nigra", mis kaob peale lapse sündi. Samuti muutub pigment sinu rinnanibudel ja nende ümbruses. Sul võib esineda suurenenud tupevoolust, mis on tingitud tupe limaskesta suurenenud verevarustusest ja glükoosi sisaldusest.

Soovitus:

  • Kui oled märganud mõningast ärritust genitaalide piirkonnast, võib tegu olla infektsiooniga. Räägi kindlasti oma ämmaemandaga.

15. nädal

Riided on jäänud Sulle väikeseks ja kasvav kõhuke on nähtav. Sinu südame maht on suurenenud, mis võib tunda anda südame pekslemisena _ ära muretse, see on täiesti ohutu. Kui lapsel on tumedate juuste geenid, siis hakkavad need nüüd tumedat pigmenti tootma.



Soovitus:

  • Kui sinu suguvõsas on olnud väärarenguga lapsi siis aruta oma arsti või ämmaemandaga amniotsenteesi tegemise vajalikkuse üle. Selle testi abil saab kindlaks teha loote võimalikke geneetilisi defekte. Tavaliselt tehakse seda protseduuri 14. ja 18. rasedusnädala vahel. Testi abil on võimalik ka kindlaks teha tulevase lapse sugu. Informeeri oma arsti või ämmaemandat kui sa ei taha, et sulle lapse sugu ei öeldaks.
  • Mõtle välja, kuidas oleks kõige parem informeerida sinu tööandjat rasedusest.

16. nädal

Kuna laps kasvab, peavad emakalihased venima. Seetõttu võid tunda vahel torkivat valu kõhupiirkonnas. See pole ohtlik. Loode on 16 sentimeetri pikkune ja kaalub umbes 100-120 grammi. Tal on nii aktiivseid kui ka passiivseid (magamise) perioode.



Mis toimub minu kehaga?

Sa võid tunda et, keegi justkui puhuks mullikesi läbi kõrre sinu kõhus. Tegelikke liigutusi hakkad sa tundma alles 18-20-st rasedusnädalast. Fetoskoobi (puust toru loote südametoonide kuulamiseks) abil on võimalik kuulda su lapse südamelööke. Sul võib esineda peavalusid, kuni su keha kohaneb verehulga ja veresoonte toonuse muutustega. Soodustavateks faktoriteks võivad olla ka stress ja emotsionaalne pinge.

Soovitus:

  • Muuda oma keha asendit aeglasemalt. Peavalu vastu aitab kui ta panna puhates niiske rätik otsaesisele. Joo piima ja/või söö väike eine - see võib tuua kergendust
  • Eestis tehakse rasedusaegne ultraheliuuring 19-21 rasedusnädala vahel. Seal määratakse raseduse suurus, mõõdetakse kas loote suurus vastab rasedusnädalatele ja kas tal on kõik kehaosad ning organid normaalselt arenenud. Praegu oleks sul paras aeg end sellele ultraheliuuringule kirja panna.

17. nädal

Võid tunda, et higistad rohkem ja vajad palju värsket õhku. Need nähud kaovad pärast sünnitust ning on tingitud keha suurenenud verevarustusest. Loode kaalub nüüd oma platsentast rohkem. Tal on kindlad magamisajad ja aeg, mil ta on ärkvel. Ta oskab haigutada.



Mis toimub minu kehaga?

Sinu emakas ulatub üle sinu häbemeluu. Seega hakkavad su rasedust ka teised märkama. Sinu hormoonid tasakaalustuvad ja sa hakkad ennast tundma juba rohkem iseendana. Platsenta hakkab umbes sellest ajast produtseerima hormooni nimega östrogeen.

Soovitus:

  • Kui sul on suuremaid lapsi, hakka neid juba ette valmistama uue õe või venna tulekuks. Uus ilmakodanik muudab radikaalselt teiste laste elu, isegi siis kui lapsed on juba tunduvalt vanemad.

18. nädal

Nüüd võid hakata tundma esimesi loote liigutusi, eriti kui on tegemist korduva lapseootusega. Siiski on lootel emakas veel piisavalt ruumi ning kõiki loote liigutusi ema veel ei tunne. Moodustunud on rasunäärmed, millest eritunud rasu katab loote kaitsvalootevõidega. Hakkab kujunema nahaalune rasvkude. See aitab lapsel säilitada kehatemperatuuri.







Soovitus:

  • Külasta hambaarsti, kui sa seda veel teinud ei ole. Uurimised on näidanud, et katkiste hammastega naistel on oht sünnitada väiksemad lapsed. Samuti võib su raseduse kulgu ohustada mõni sulle teadmata hambajuurealune põletik.
  • Vaheta oma kõrge kontsaga kingad madalamate ja mugavamate vastu, sest mida suurem on kõht seda raskem on hoida tasakaalu.

19. nädal

Harjutusi tehes või kiiresti kõndides hingeldad ja higistad kergemini. See on tingitud ainevahetuse ja kilpnäärme talitluse muutustest. Märgatav on ema kaalutõus. Lootel moodustuvad jäävhammaste alged, tugevneb luustik. Loode neelab ja hingab lootevett, mida on emakas umbes 0,2 liitrit ja mis pidevalt vahetub. Ta on võimeline tundma erinevaid maitseid.




Soovitus:

  • Proovi istuda jalad kõrgemal alati kui võimalik. Väldi jalg üle põlve istumist. Tõuse aeglaselt ja toeta ennast. Mõningane harjutamine, nt. käimine, ujumine, rattaga sõitmine, aitab stimuleerida sinu vereringet.

20. nädal

Pool aega Sinu rasedusest saab kohe läbi. Ümar emakapõhi on käega tunda umbes naba kõrgusel ning lootevett on ligikaudu klaasitäis. Loode on ligikaudu 25 sentimeetri pikkune ja kaalub umbes 300-350 grammi. Tema liigutused muutuvad jõulisemaks, nüüd hakkavad neid tundma ka esimest korda last ootavad naised.

Mis toimub minu kehaga?

Kui see pole su esimene laps, siis märkad ehk sedagi, kas laps on aktiivsem kui eelmine või ei. Platsenta on praegu suurem kui loode ja katab poole emakaseinast. Loote ümber on nüüd umbes 400 ml lootevett. Veenilaiendid on tingitud alajäsemete vererõhu tõusust. Seda põhjustab suurenenud emakas, mis häirib südame ja jalgade vahelist vereringet.

Soovitus:

  • Pane ennast kirja perekooli.
  • Rasedusaegne sünnituseks ettevalmistus on vajalik sinu heaolu ja sünnituse jaoks. Ettevalmistuses õpid lõõgastuma ja tundma paremini oma keha ning kehas toimuvat.
  • Kui istud, tõsta jalad kõrgemale. Väldi survet reitele. Ära istu jalg üle põlve. Tugisukkadest on abi veenilaiendite korral.

21. nädal

Loode kasvab ning emakas surub üha tugevamini siseelunditele. Sul võivad tekkida “kõrvetised”.
Loode kaalub umbes 450 grammi ja liigub aktiivselt. Kasvavad kulmud ja ripsmed.

Soovitus:

  • Toitu tervislikult ja mitmekesiselt. Joo piisavalt vett ning luba omale puhkust.
  • Tutvu rasedate õigustega tööl. Tee plaane, kui kaua sa kavatsed töölt ara olla. Mis võib sinu äraolekul muutuda ja mida võid loota kui tagasi tuled.
  • Loobu suitsetamisest, kui sa seda veel teinud ei ole.
  • On õige aeg alustada perekooli ja rasedate võimlemisega.

22. nädal

Enesetunne on enamasti hea ning võimalike vaevustega toimetulek aitab kohaneda kehaga toimuvate muutustega. Loode on tõenäoliselt kõige aktiivsem siis, kui puhkad ja temale mõtled. Kasvavad esimesed tõelised juuksed. Luude luustumine jätkub ja kaelalülid on selgelt nähtavad.



Mis toimub minu kehaga?

Sõrmed ja varbad võivad olla tursunud raseduse hormoonidest. On aeg unustada kõrged kontsad, sest see võib põhjustada seljavalu. Naha muutused, nt. tumenenud rinnanibud, laigud põskedel ja otsaesisel, akne, käelabade ja jalataldade punetus, on peamiselt tingitud suurenenud hormoonide tasemest sinu organismis.

Soovitus:

  • Hoolitse oma jalgade eest. Tursunud jalgu on mõnus puhata neid üles tõstes. Püüa vältida kõrge kontsaga kingi.
  • Tõuse aeglaselt ja toeta ennast, ära pinguta kõhulihaseid liialt, kui püsti tõused. Katsu harjumuseks muuta pikali olles enne end küljele keerata ja siis tõusta.

23. nädal

Umbes sel ajal võid tundma hakata Braxton-Hicks'i kokkutõmbeid: kõht tõmbub minutiks või paariks kõvaks ja ümaraks. Need ei ole ohtlikud ja kõik ei pruugi neid ühtviisi tunda. Loode kaalub umbes 550 grammi. Lapse kasv on pisut aeglustunud, nüüd hakkab ta keha muutuma järjest roportsionaalsemaks. Talle meeldib imeda ja ta teeb seda iga kord, kui pöial või sõrm suhu satub. Lapsed sünnivad tavaliselt pea ees, kuid umbes 4%-l kõigist sündima hakkavatest lastest on tuharad ees.

Mis toimub minu kehaga?

Sul on probleeme unega ja sa näed elavaid unenägusid. Võrreldes eelmise kuuga on kaalu tõus 1-1,5 kg – igal nädalal 300 g. Ninaverejooksud – põhjuseks on suurenenud verehulk ja suurem verevool ninna. 

Soovitus:

  • Võta puhkust. See võib olla sinu viimane võimalus tüki aja jooksul.
  • Jälgi toitumist. Kas sa sööd piisavalt puu-ja juurvilju?
  • Mõtle lapsehoidmisega seotud asjadele juhul, kui sina ja su partner planeerite minna pärast lapse sündi tagasi tööle. Kas sul on mõni pereliige või lähedane tuttav, kes on nõus regulaarselt last hoidma? Lahenduseks võib ka olla igapäevane lapsehoidja.
  • Ninakinnisuse või ninaverejooksude korral pane mõlemasse ninasõõrmesse veidi vaseliini. Aidata võib ka õhu niisutamine. Ära ärrita nina limaskesta.

24. nädal

Emakapõhi on veelgi tõusnud ja Sinu naba võib “välja punnitada”. Loote südamelööke kuuleb stetoskoobiga või väikese ultraheliaparaadi – doppleri abil. Süda lööb umbes 120-150 lööki minutis. Loode reageerib ema erinevatele meeleoludele – kui oled tige, siis võid märgata, et loode põtkib solidaarselt kaasa.
Alates 24. rasedusnädalast kuuleb loode väljapoolt emakat temani jõudvaid helisid. Laulud, mida ema laulis raseduse ajal, võib laps peale sündi ära tunda. Loode on ligikaudu 30 sentimeetri pikkune ja kaalub umbes 600 grammi.





Mis toimub minu kehaga?

Raseduse hormoonid võivad teha igemed õrnaks ning nad võivad hakata kergesti veritsema. Pese hambaid tihti ja õrnalt. Raseduse ajal on tähtis hoolitseda hammaste eest, sest kõik katkised hambaaugud on heaks söödaks bakteritele ja sul võib esineda igeme või hambajuure aluseid põletikke nii, et sa ise ei teagi. Iga põletik on aga lisasöödaks bakteritele.Platsenta hakkab kasvama rohkem paksusesse kui laiusesse. Nüüd peaksid tundma, millal su laps ärkvel on.

Soovitus:

Külasta hambaarsti kui sa seda veel teinud pole. Eestis kompenseeritakse rasedatele Haigekassa poolt hambaravi 28,77 euro ulatuses. Selleks on on vaja esitada Haigekassale avaldus, tõend raseduse kohta (küsi oma ämmaemandalt) ja hambaravi arve.Mõtle milliseid mähkmeid sa lapsel kasutama hakkad, kas ühekordselt kasutatavaid või riidest mähkmeid või nende mõlema kombinatsiooni. Kui sa ei ole kindel mis on kõige kasulikum sinu lapsele, konsulteeri oma ämmaemandaga.

25. nädal

Emaka kasvava surve tõttu sageneb urineerimisvajadus, kuigi igakordne uriinikogus on väike. Krambid jalgades võivad tekkida sagedamini kui tavaliselt. Head enesetunnet aitab hoida täisväärtuslik toitumine ja piisav kehaline aktiivsus. Loote kopsudes moodustub aine, mis aitab hingama hakkamisel kopsudel avaneda. Enneaegse sündimise korral on lapsel võimalus ellu jääda (tõenäoline eluvõimelisus). Lootel on kasvanud paari sentimeetri pikkused juuksed. Nähtavad on ka kulmud ja ripsmed.





Mis toimub minu kehaga?
Sinu kõhul, puusadel ja rindadele võib tekkida punaseid rebendeid - rasedus triibud. See on tingitud kollageeni vähesusest sinu sidekoes . Söö kallerduvaid toitusid näiteks sült, tarretis. Kreemitamine rebendeid ära ei kaota. Kanna spetsiaalsete tugedega pesu, mis võib peatada rebendite suurenemise. Peale sünnitust muutuvad rebendid valgeteks vähemärgatavateks triipudeks. Sinu silmad võivad muutuda tundlikuks ja kuivadeks. Kasuta silmatilkasid kuivuse vähendamiseks. Põie ja kõhukinnisus probleemid peaks selles raseduse järgus unustatud olema (tavaliselt on nad rohkem päevakorral esimesel kolmel kuul), kuid sa võid tunda kõrvetisi. Väldi rasvaseid ja praetud toite. Söö korraga vähe aga tihti. Samuti aitab peotäis tooreid või röstitud kaerahelbeid hästi kõrvetiste vastu.

Soovitus:

  • Mõtle, kas soovid sünnituse juurde tugiisikut (partner või keegi teine lähedane inimene), kes on sulle toeks sünnituse eel, sünnituse ajal ja pärast sünnitust.
  • Registreeru perekooli. Perekool valmistab sind ja su partnerit ette sünnituseks ja lapsevanemaks saamiseks.
  • Sul tekib nn. pesa tegemise instinkt, mis seisneb sinu enda, sinu pere ja kodu ettevalmistamises lapse saabumiseks.

26. nädal

Loode teeb regulaarseid hingamisliigutusi ja treenib oma hingamislihaseid. Loote nahk muutub vähem läbipaistvaks, arenevad lihased. Loote silmad reageerivad valgusele. Seistes tugeva valgusallika läheduses, tajub loode üsasiseselt väliskeskkonnast temani jõudvat valgust. Kasvava emaka surve tõttu põiele võid sagedamini käia tualetis.




Mis toimub minu kehaga?

Sul võib olla probleeme unega ja välja puhkamisega. On täiesti normaalne, et oled veidi rahutu. Võid tunda kartust sünnituse ja emaks saamise ees. Kui sul ei tule und, proovi teha enne magamaminekut jalutuskäik väljas. Magamist võib muuta mugavamaks padi, mille asetad küljel magades jalgade vahele. Sellel perioodil kontrollitakse sinu vere suhkru ehk glükoosi sisaldust, vältimaks rasedusdiabeedi ohtu. Analüüs võetakse hommikul veeniverest, ning sa ei tohi enne seda süüa ega juua. Jalgade ja lihaste krambid võivad olla põhjustatud väsimusest, emaka survest närvidele, või ka liiga vähesest magneesiumi või liiga suurest hulgast fosforist sinu toidus.

Soovitus:

  • Võid mõelda elukindlustusele. Varsti on sul keegi, kes sinust sõltub ning sinu perel on kindlam tunne kui olete kindlustatud igaks elujuhtumiks.
  • Harjuta regulaarselt, eriti hea on käimin ja joogavõimlemine.

27. nädal

Sinu kopsumaht jääb järjest väiksemaks, seetõttu hakkad kergesti hingeldama. Loote nahk on kortsuline ja tumepunane ning naha alla on moodustunud rasvkude, mis kaitseb last temperatuuri kõikumiste eest. Tema lõug on nüüd ümaram, kehaproportsioonid sarnasemad vastsündinu omadega ning jalalaba pikkus on umbes kaks sentimeetrit.



Mis toimub minu kehaga?

Sul võib esineda kõrvetisi, seedehäired ja jalakrampe, võib olla tõusnud ka vererõhk. Kui su kaal tõuseb järsult, tekivad nägemishäired ja su kätele ning jalgadele tekivad tursed, mis ei möödu hommikuks, võib sul olla tekkimas preeklampsia ehk rasedusmürgitus. Sellisel juhul pöördu kiiresti arsti poole.

Soovitus:

  • Võite oma partneriga arutada, kus teie laps magama hakkab. Kas ta hakkab magama lapsevoodis või võtate ta enda juurde magama. Uurimused on näidanud, et lastel, kes magavad vanemate juures on paremini arenenud kindlustunne. Samas on ka emal kergem beebit öösel sööta. USA-s kus lastetuba on tavaline on ka väga kõrge hällisurma protsent.
  • Kui sul on auto, osta turvaiste. Eesti liiklusseaduse kohaselt peab olema beebi autos turvaistmel ja seda juba esimesel sõidul haiglast koju.
  • Kas sa teed vahet "õigel" ja "valel" sünnitusel?


28. nädal

Rindadest võib aeg-ajalt immitseda ternespiima ehk kolostrumit. Kui silitad oma kõhtu, vastab laps sellele tihti põtkimisega. Ta tunnetab väliskeskkonda ja on üha enam valmis suhtlema. Imemise harjutamine lõpeb vahel luksumisega, mida tunned rütmilise põksumisena kõhus. Loote kaal on umbes üks kilogramm ja ta on ligikaudu 35 sentimeetri pikkune.



Mis toimub minu kehaga?

Sinu emakas on juba kasvanud kuni rinnakorvini. Sa oled arvatavasti märganud suurenenud tupevoolust. Sinu vooluse happeline keskkond kaitseb sind ja sinu last infektsioonide eest. Selles raseduse järgus võid tunda peapööritusi. See on normaalne. Kui sa oled mures, konsulteeri oma ämmaemandaga. Joo palju vett, sest vesi aitab neerude kaudu jääkaineid sinu kehast välja viia. Kõrvetised tekivad siis kui kõht on liiga täis ja see tekitab ebameeldiva kõrvetustunde kurgus.

Soovitus:

  • Söö tihedalt väikeste kogustena ja söögikordade vahel joo piima. Kõrvetiste probleem kaob pärast lapse sündi.
  • Rasedus ei ole takistuseks reisimisele kas lennuki, auto või rongiga. Kuid pikk reis võib olla väsitav. Eriti väsitav on pikka aega autos või lennukis paigal istumine. Mõtle sellele, et paljudel maadel võib olla kallis ja raske saada arstiabi. Tagasireis planeeri aegsasti, et mitte sünnitada koduteel või mõnel muul maal. Mõned lennukompaniid ei aktsepteeri, et sa reisid kahe viimase raseduskuu jooksul.

29. nädal

Kasvav kehakaal suurendab koormust Sinu seljale ja jalgadele. Jälgi oma kehaasendit ja säästa selga. Loode kaalub umbes 1,3 kilogrammi ja on 37 sentimeetri pikkune. Praegu on ta enamasti tuharseisus – jalad all ja pea üleval. Ta joob päevas umbes 0,5 liitrit lootevedelikku, mis väljutatakse uriinina. Lootevesi uueneb ja puhastub pidevalt.

Mis toimub minu kehaga?

Sellel perioodil võtad keskmiselt juurde 4-5 kg. Kaalu tõus avaldub ka tuharatel ja kõhul. Nüüdsest tuleb teha visiite oma ämmaemanda juurde tihemini kui kord kuus. Alates kaheksandast raseduskuust pead ämmaemandat või arsti külastama iga nädal. Sa võid tunda tüdimust lapse ootamisest. Kui sinu kõht on rinnakorvi all esile tulnud, võib rinnakorv veidi avaneda, et teha rohkem ruumi.

Soovitus:

  • Katsu magada rohkem vasakul küljel, siis on sinu emaka verevarustus kõige parem ja lapse hapnikuga varustatus samuti ideaalne.
  • Kui sa töötad, hakka planeerima lapsepuhkust. Eesti Vabariigi puhkuseseaduse kohaselt antakse naistele rasedus- ja sünnituspuhkust 70 kalendripäeva enne ja 70 kalendripäeva pärast sünnitust. Kui sinu rasedus on kulgenud normaalselt ja sa tunned ennast hästi võid julgesti tööl edasi käia, kui sul endal selleks tahtmist on ja kui sa ennast seal mugavalt tunned. Tavaliselt hakkab raseduspuhkus 30. rasedusnädalast.

30. nädal

Braxton-Hicks'i kokkutõmbed (vaata selgitust lk 47) tugevnevad ja kui Sa neid enne ei tajunud, siis nüüd juba küll. Võid proovida ka ise loote südamelööke kuulata, näiteks majapidamispaberi tühja rulli abil. Aseta selle üks ots kõrva juurde ja teine vastu kõhtu. Loote kopsud on välja arenenud ja sündimise korral saaks ta hingamisega juba ise hakkama. 10 nädalat enne eeldatavat sünnituse tähtaega on aeg lõpetada töötamine ja jääda sünnituspuhkusele. Loote kopsud on välja arenenud.


30.rasedusnädal




Mis toimub minu kehaga?

Tursed võivad tekkida emaka survest suurtele veenidele, veri ei pääse südamesse tagasi ja tekib vedeliku peetus. Vaagna piirkonna sidemed on välja veninud, kohanedes lapsega. See võib põhjustada seljavalu. Võrreldes eelmise kuuga on kaalu tõus 1-1,5 kg - 300 g nädalas.

Soovitus:

Väldi raskuste tõstmist, eriti rinnast kõrgemale tõstes.

31. nädal

Nüüd, kus Sa oled kodune, on lihtsam leida aega võimlemiseks, ujumiseks ja lihtsalt jalutamiseks. Mõtle ka sünnituskoha valikule ning tutvu võimalustega sünnitusmajas. Loote nahk muutub roosakamaks ja siledamaks. Tema keha üha omandab ümaramad proportsioonid. Loode kaalub umbes 1,6 kilogrammi, on 39 sentimeetri pikkune ja kasvab kiiresti. Enamuse ajast ta magab ning näeb unenägusid.

Mis toimub minu kehaga?
Kui tuhud kestavad rohkem kui 1 minut ja on 5 minutiliste vahedega ja kestavad kauem kui 2,5 tundi on need algava sünnituse märgiks. Helista oma ämmaemandale või haigalsse, kui sa muretsed. Eriti siis kui oled märganud veritsust või sul on enne esinenud enneaegseid sünnitusi. Kõhukinnisus on seedetrakti langenud aktiivsuse tagajärg. Kui toit liigub sooltes aeglaselt, imendub rohkem vett organismi tagasi ja sooltesisu muutub kuivemaks ja kõvemaks.

Soovitus:

  • Harjuta lõdvestumis- ja hingamisliigutusi, mida oled õppinud perekoolis.
  • Söö kiudainete rikast toitu, nt. puuviljad, köögiviljad ja kliidega teravilja tooted ning müsli. Joo rohkelt vedelikku.

32. nädal

Sul on aeg mõelda läbi kõik sünnitusega seonduv ja külastada koos tulevase isaga perekooli tunde. Loode on praegu umbes 40 sentimeetritpikk ning kaalub umbes 1,8 kilogrammi. Tavaliselt on loode selleks ajaks keeranud pea juba allapoole, mida tunned sellest, et tugevamad liigutused on nüüd üleval. Platsenta kaalub umbes 380 grammi.

Mis toimub minu kehaga?
Nüüdseks oled arvatavasti juurde võtnud 8-10 kilogrammi. Selles rasedusjärgus on täiesti normaalne iga nädal 0,3-0,5 kg juurde võtta. Sinu beebi vitamiinivajadus on praegu kõrge, nii et jälgi oma toitumist. Võivad areneda hemorroidid ehk pärasoole veenilaiendid. Jälgi et sul ei tekiks kõhukinnisust, see soodustab veelgi veenilaiendite suurenemist.

Soovitus:

  • Kaalutle pesumasina ostmist, kui sul seda veel ei ole. Beebid toodavad rohkem musta pesu kui sa arvata oskad.
  • Lesi soojas meresoolaga vannis või istu rätsep istes - see leevendab hemorroidide poolt põhjustatud valu.

33. nädal


Oled nüüd tõeliselt ümmargune. Suurenenud emakas surub suurtele veresoontele, seetõttu on raske kaua seista. Selili lamades võid tunda peapööritust ja halba enesetunnet. Aeg-ajalt võid tunda läbi kõhuseina, kuidas loode end sirutab. Asetades käe kõhule, võid tunda loote jalga või teisi kehaosasid Tema süda lööb 120-150 lööki minutis.






Soovitus:

  • Hoolitse selle eest, et sul oleks keegi lähedane inimene kellele helistada juhul, kui sinu sünnitusabiline (partner) ei ole kättesaadav ja sünnitus algab.
  • On asju, mida on vaja beebile muretseda või otsida teistele lastele lapsehoidja. Need asjad peavad olema tehtud enne kui beebi saabub.
  • Puhka nii palju kui võimalik.

34. nädal

Aruta lähedastega, kes võiks tulla sünnituse ajal ning sünnitusjärgsel perioodil Sind abistama ja toetama. Loote nahk on nüüd heledam (roosa), karvakesed hakkavad kaduma ning lootevõiet jääb vähemaks. Loode kaalub umbes 2,2 kilogrammi.



Mis toimub minu kehaga?

Sa võid tunda vähem aga tugevamaid liigutusi. Platsenta on ligikaudu 4 korda nii paks kui 20 nädalat tagasi ja kaalub umbes 570g.

Soovitus:

  • Kui sul on peres teisi lapsi või sinust sõltuvaid pereliikmeid, korralda nende hooldus ajal, mil sa sünnitad
  • Kanna mugavaid madala kontsaga jalanõusid.
  • Väldi raskuste tõstmist.
  • Mõned naised tunnevad ennast raseduse lõpus üliväsinuna. Püüa puhata nii palju kui võimalik, et hoida jõudu sünnituseks ning päevadeks ja öödeks pärast seda, kui tuleb hoolitseda lapse eest.

35. nädal
Sinu keha valmistub sünnituseks ning liigesed, lihased ja sidemed muutuvad lõdvemaks. Kõhus läheb üha kitsamaks ning lapse liigutuste ulatus jääb väiksemaks, samas liigutused ise üha tugevnevad.



Mis toimub minu kehaga?

Võrreldes eelmise kuuga on kaalu tõus 1-1,5 kg. Urineerimissagedus suureneb juba teist korda raseduse jooksul, sest emakas surub põit vastu vaagnaseinu ja nii väheneb põie maht.

Soovitus:

  • Sa saad vähendada survet põiele, magades ühel küljel.

36. nädal

Sel ajal - neli nädalat enne eeldatavat sünnitusaega on viimane aeg lõpetada töö ja minna sünnituspuhkusele, kui Sa pole seda veel teinud. Loode on täiesti väljaarenenud. Ta on umbes 45 sentimeetri pikkune, kaalub 2,5 kg, tema pea läbimõõt on umbes üheksa sentimeetrit. Loote soolestik on täidetud esmasrooja ehk mekooniumiga.

Mis toimub minu kehaga?

Kui laps laskub alla, võib sul hingamine natuke kergemaks muutuda ja sa ei tunne enam nii palju kõrvetisi. See on sellest, et ei ole enam nii suurt survet kopsudele ja maole. Aga kõik allpool on kokkusurutud nii, et valmistu gaasideks ja kõhukinnisuseks. Nüüdseks oled sa juurde võtnud umbes 10 kg. Hea uudis on see, et viimasel raseduskuul enam sa eriti kaalus juurde ei võta.

Soovitus:

  • Mõtle läbi haiglasse minemise teekond. Millist transporti sa kasutad? Kui kaua sinna sõidab?

37. nädal
Sinu ämmaemand oskab öelda, kas lapse pea on juba vajunud vaagnaluude vahele - see juhtub esmarasedatel umbes kolm nädalat enne sünnitust. Loode kaalub ligikaudu 2,8 kilogrammi ja on valmis ilmale tulema. Lootevett on umbes üks liiter.


1-vaagnaluu ja vaagnaluude vahel olev loote pea; 2-loote selgroog; 3-käsi; 4-jalg


Mis toimub minu kehaga+

Loomulikult tuleks välistada tupepõletiku võimalus, praegu on viimane hetk veel ravi teha. Rasedus on soodusperiood pärmseente paljunemiseks sinu tupes. Pöördu ämmaemanda või arsti poole selle ravimiseks.

Soovitus:

  • Sea valmis asjad, mida sa haiglasse kaasa võtad. Ära unusta pakkimast ka sinu partneri asju, kui te plaanite peresünnitust.

38. nädal
Võid tunda loote pead surumas omavaagnaluude vastu, mis võib takistada Su liikumist ja kehaasendi muutmist. Loote kaal suureneb kuni 30 grammi võrra ööpäevas.
Mis toimub minu kehaga?
Tunned kergendust hingamisel, kuid sinu sisikond allpool on kokku surutud, eriti magu, põis ja soolestik. Mõnel naisel võib käimine muutuda ebamugavaks ning on tunne nagu beebi tahaks välja kukkuda. Olge rahulikud, nii kergesti see ei käi.

Soovitus:

  • Osta endale spetsiaalsed rinnahoidjad rinnaga toitmiseks.
  • Ole valmis lapsevanemaks saamiseks ja loe nii palju kui võimalik vastsündinute kohta. Millised nad on ja mida nad esimestel elukuudel vajavad.

39. nädal

Ebamäärane pakitsus ja surve alakõhus tähendavad seda, et Su emakakael muutub pehmeks ja valmistub avanemiseks. Võid tunda ennast suure ja kohmakana ning Sul võib olla raskusi sobiva magamisasendi leidmisega.

Mõned teist võivad sünnitada juba 39.nädalal.
















40. nädal

Sünnitus on lähedal. Loote pea pressib pehmenenud emakakaela vastu, võib esineda voolust ja menstruatsioonivalude taolisi tundeid. Loote kaal on umbes 3,5 kilogrammi, pikkus umbes 50 sentimeetrit.

Sinu keha on nüüd sünnituseks valmis.



Ole kannatlik ning ära sattu paanikasse kui selle nädala lõpus beebi veel sündinud ei ole. Ainult 5% lastest sünnivad kuupäeval, mille arst on määranud sünnituse tähtajaks

41.nädal

Ülekantuks hakatakse rasedust pidama alles 41+5 nädalast. Kui beebi ei ole veel sündinud nädal peale tähtaega võib kasutada erinevaid meetodeid sünnitustegevuse esilekutsumiseks. Näiteks palju kõndida, sauna minna jne.

* Tekst: SCA Hygiene Products SIA Eesti filiaal ja Perekool.ee *


No comments:

Post a Comment